Eseménynapló

Eseménynapló

2016-os H0 vasútmodell újdonságmustra

2016. január 11. - Vonatguru

Sorban jönnek ki az újdonságkatalógusok, érdemes digitálisan belelapozni, hátha tartalmaz valami érdekeset számunkra. Próbálok objektív lenni, főleg a magyar modellekre szorítkozni, de a magyar pályákra bejáró külföldi gépeket is megemlítem, ha lesznek. 

Az újságok a vasutmodell.com letöltések menüje alatt találhatóak meg, itt. Próbálok lépést tartani a megjelenésekkel, mindig frissítem majd a bejegyzést.

Kezdjük a Roco-val. A gyártóra mondanak hideget-meleget, de mi lassan jégkorszakot küldhetünk nekik, hisz valahogy nem úgy sikerül elkápráztatni a magyar vásárlókat, ahogy elvárnánk. Bár pozitívum a tavaly megjelent 001-es Nohab kedvező árfekvése, de lassan ez sem tudja ellensúlyozni az egyre nagyobb, lassan irreleváns árakat más modelleknél. 

A gőzmozdonyoknál érdekes lehet a második oldal, ami nem feltétlen újdonság, csak számunkra egy reménysugarat adhat. A MÁV két emblematikus külföldi gépe fog megjelenni osztrák színekben. 
Annyira nem ismerem a mozdonyokat, de biztos országspecifikusak. De akit ez nem rettent vissza, egy kis munka árán 411-es vagy 520-as gépet tud farigcsálni. Screenshot (35).pngA Magyarországra is bejáró Railjet Taurusok is forgalomban lesznek, mint ahogy a Keletiből hajnalban induló RJ162 szerelvénye is.Screenshot (51).pngScreenshot (52).png

A rengeteg dízel és villanygépet átugorva jutunk el a teherkocsikhoz.

Az irányvonatok, konténervonatok kedvelőinek kedvezhet a MÁV-os színekben tündöklő konténerszállító, ami kb. 14 ezer Forintot fog kóstálni. Screenshot (36).pngÉs igen, az újdonságkatalógus számunkra ennyi volt. Puff.
A következő a Start katalógus, szintén a Rocotól.

Tartalmazza a már megismert 001-es Nohabot, majd a teherkocsi részleg átgörgetve -kissé- megnyugodhatunk, hogy lesz mire gyűjteni. :) Screenshot (37).pngTehát a teherkocsik között megtalálhatjuk a tavalyra beígért állatszállító kocsit és az örök klasszikust, az Es kocsit. Viszont, újdonságként szerepel az Es kocsi GYSEV-es kiadása és egy harmadik korszakos PFT, Xt kocsi.  
Screenshot (38).pngA Roco idei (fél)újdonságait akkor ki is végeztük. Nagyon gyér...

Következő "delikvens" a felfele ívelő Piko. Egyre minőségibb és szebb modelleket dobnak piacra, kedvező árakon. Főleg a villanygépekkel tarolnak, hisz egy-két apróságtól eltekintve szép mozdonyokat kaphatunk.

Tavaly levizsgázott két Metrans Traxx (002, 003) nálunk, így már vonatot továbbíthatnak az országban. Sajnos a Piko a 007-es gépet adta ki, de reménykedhetünk, hogy hamarosan az a gép is bejárós lesz, így joggal lehet majd egy hatodik korszakos magyar asztalon.Screenshot (39).pngSajnos ugyan ez a helyzet áll fent mind az MRCE, mind a BoxXpress Vectronjainál. Pár közülük bejár, de nem a Piko által kiadott pályaszámú modellek.Screenshot (40).pngScreenshot (41).pngA "fürdőkádak" sem maradhatnak ki, bár ezek közül az Adria Taurus jár be, de nem ezzel a pályaszámmal, szintúgy a WLB 1216-os gépe. 
Viszont a Roland Taurus levizsgázott és a magyar síneket koptatja, érdemes vele számolni.
Screenshot (42).pngScreenshot (43).png

Igaz, a Piko Railjet szerelvénye nem tud ringbe szállni a Roco/Jaegerndorfer féle összeállításokkal, de aki nem szívesen költene annyit rá, neki jó alternatíva lehet a hobby kiadás belőle.
Screenshot (53).pngTöbb féle módon is megveheti, a mozdony plusz három kocsis szettben...

Screenshot (54).png

...vagy a két kocsit külön...

Screenshot (55).png

...vagy csak egy vezérlőt.

Aki érez magában egy kis potenciált arra, hogy egy kis időt belefektetve legyen egy iparvasúti tolatómozdonya, neki érdemes figyelni a már megjelent Br101-es gépeket. Nálunk kékben és narancsban is előfordultak, A26 pályaszámmal.Screenshot (44).pngA már szokásosnak mondható MÁV-os Taurus is a katalógusban van, ahogy a Metrans Herkules is.Screenshot (45).pngScreenshot (47).png

Szerény véleményem szerint drága Desiro is kapható lesz idén.Screenshot (48).png

Illetve a másik "biztosítékkiverős" modell is, a Hillmrrs a maga 32 ezer Forintos árával. Még szerencse, hogy kapni.Screenshot (49).png

Tavaly óta Metrimpexes tartálykocsihoz is hozzájuthatunk, idén ez tovább bővül egy Borsodchemes Zakk kocsival.
Screenshot (50).png

A Jaegerndorfer is kiadta újdonságkatalógusát, így abból is szemezgetek egy kicsit.
A gyártó felénk főleg a fent említett Railjet szerelvényeiről híres, illetve a matricás "kádakról" (Taurusokról).

Az osztrák manufaktúra nem áraszt el minket modellekkel, de szerencsére van egy-két szóra való mozdony és vagon.
A katalógust ide töltöttem fel: link.

Screenshot (50).png

Az eddig is ismert Sisi taurus idén is a polcokon lesz, illetve kiadják a 2014-ben GYSEV Cargo színekbe felöltöztetett Dispolokos bikát, ami egyaránt jól néz ki egy combosabb tehervonattal és egy GYSEV-es gyors/IC szerelvénnyel.

Screenshot (51).png

A hozzánk is bejáró 205-ös gépet is kiadják újdonságként és ehhez új kocsik is dukálnak, ahogy a katalógusban láthatjuk.

Alapmodellként érdekes lehet az ÖBB 2068-as gépe, hisz már egy ideje nálunk dolgozik az RCC (Rail Cargo Carrier) 409 002-es pályaszámú mozdonya, ami megegyezik az osztrák vasutak lokomotívjával. 

Screenshot (59).png

Utolsóként egy inkább csak félig-meddig magyar vonatkoztatású szerelvényről írnék, ami az ÖBB Wiesel szerelvénye. Sopronig és Fertőszentmiklósig jár, általában Taurussal.

Screenshot (49).png

Ahogy az előző két gyártónál tapasztalhattuk, ők sem erőltették meg magukat magyar irányba. Úgy látszik, hogy ez az év ilyen lesz.

Folyt. köv.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://esemenynaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr458260544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli a séf 2016.01.19. 20:16:41

Jól látom? A MÁV-os és Gysev-es nyitott kocsi nem egész tíz euró???
Az nagyon jó, nem ????

Vonatguru 2016.01.24. 23:49:47

@Zoli a séf: Igen, szerencsére az normális áron érkezik. :)
süti beállítások módosítása